Intimkirurgi

Vi utför alla kirurgiska ingrepp endast inom privat regi. (Patienten betalar kostnaden själv. Landstinget bekostar inte dessa operationer!)

Operationer utförs som dagkirurgi och patienten åker hem samma dag. På operationsavdelningen har vi ett professionellt team vars ambition är att operationen ska ske under optimala förhållanden. Patienten ska vara utan stress och rädsla. Målet är skonsamma ingrepp som bevarar funktion och med ett fint estetiskt resultat med en nöjd patient. Priset på operationer avgörs individuellt efter undersökning. 

Vi utför följande gynekologisk plastikkirurgi:

Välkommen att boka tid för besök eller telefon konsultation!

Hjälp med finansiering

OBS! om DU behöver hjälp med finansiering av din operation, så kan du vända dig till vår samarbetspartner  Medical Finans. Du hittar broschyrer, kontaktinformation och länk till deras hemsidan nedan. https://medicalfinance.se/ 

Vad är intimkirurgi?

Kosmetisk / estetisk gynekologisk kirurgi 

Kosmetisk gynekologisk kirurgi är också känd som intimkirurgi eller kvinnlig kosmetiskgenitalkirurgi (FCGS). Det har blivit en av de snabbast växande subspecialiteterna av elektiv gynekologisk kirurgi för kvinnor.

Vad är Kosmetikgynekologi?
Kosmetik gynekologi är en samlingsterm för ett brett spektrum av alltmer populära estetiska kirurgiska korrigeringar för att förbättra det estetiska utseendet på vulva/vaginalregionen samt funktionella vaginalreparationer för att förbättra eller hjälpa till att återställa den sexuella funktionen efter förändringar som kan inträffa efter förlossning och/eller åldrande. Det förbättrar inte bara effektivt det fysiska utseendet av de könsorganen mestadels blygdläpparna eller slidan, utan gör det också möjligt för att föryngra dess funktioner.
Det är kirurgi som är en kombination av specialiteter som gynekologi, urogynekologi och plastikkirurgi. Även om detta vanligtvis faller inom obstetrik och gynekologi och innefattarspecialister inom gynekologi och urogynekologi, har plastikkirurger också utvecklat ett stort intresse för detta område. Intimkirurgi har blivit populärt eftersom det hjälper människor att må bättre om sitt fysiska utseende och de hjälper kvinnor att vända effekterna av förlossning och åldrande som har en negativ inverkan på deras liv. En av de främsta anledningarna till att välja kosmetisk gynekologi är att kvinnor återfår sin förlorat självförtroende för sig själva och sina relationer. Forskning pekar också på det faktum att kosmetiska gynekologiska ingrepp hjälper till att förbättra sexualiteten hos kvinnor som gör skillnad för deras relationer. Intimkirurgi ökar livskvalitet.

Här är vad du bör veta innan kirurgin
Viktiga information som du bör bekanta dig med innan du går under kniven. Det är viktigt att förstå exakt vad du ger dig in på, med tanke på att resultaten är svåra att ändra. Med denna trend har det funnits många olika tekniker beskrivna med mycket lite vetenskaplig validering och därför finns det en risk att kirurger med liten erfarenhet av vulva- eller vaginalkirurgi (inom eller utanför gynekologiområdet) gör dessa procedurer felaktigt och orsakar skada eller skada på kvinnor med dålig resultat – ”Botched surgery”.

Skäl att besöka en Kosmetikgynekolog
Ledarna för dessa procedurer och teknik över hela världen med få undantag, kommer från området urogynekologi. Detta är inte förvånande med tanke på att av de fyra subspecialiteterna inom obstetrik och gynekologi är det endast urogynekologi som behandlar bäckenbottenbesvär. Således är denna subspecialitet bäst lämpad för att ta itu med kvinnors estetiska, funktionella och sexuella problem och ta ledning inom detta nyutvecklade område. Ingen annan subspecialitet har den expertis som specialiteten inom urogynekologi har inom vaginal re-konstruktiv kirurgi och blygdläppsplastik. Urogynekologer är därför de mest lämpade specialister för att utföra sådana kirurgiska ingrepp som också kräver en utvärdering av en specialist som kommer att ge patienten det bästa behandlingsvalet. Som Kosmetikgynekolog och bäckenbottenspecialist det är en plikt att förstå problemen och ta itu med dem som den bästa kvalificerade kirurgen. Eftersom varje patient är unik anpassas behandlingen efter deras specifika behov. När det kommer till din kropp gör vårt team det allra bästa för att ge dig resultat som du är väldigt nöjd med.

Olika typer av intimkirurgi?

Olika typer av estetisk gynekologisk kirurgi

Det finns sex olika operationer som anses vara en del av vaginala kosmetiska ingrepp. Det är inte nödvändigt att genomgå alla procedurer. Men patientens mål avgör vilken/vilka operation som behövs.

1. Labiaminoraplastik   (Inreblygdläppsplastik) 
Denna procedur utförs på inreblygdläpparna och hjälper till att förkorta längden och ändra formen.

2. Reduktion av klitorishuvan
Denna operation minskar klitorishuvans storlek genom att ta bort överflödig hud och kan utföras i samband med en blygdläppsplastik.

3. Labiamajoraplasty (Yttreblygdläppsplastik)
Minskning av den totala längden, få bort lös hud och få fylligheten.

4. Vaginalplastik (Försnävning)
Vissa kvinnor kan uppleva att slidan har blivit slapp och slid mynningen glipar efter förlossningen. Denna operation hjälper till att göra slidan tajt med att bygga upp bäckenbotten, förminska slidöppningen och bygger upp mellangården.

OBS!! Den hjälper INTE mot urininkontinens!

5. Perineoplastik (Mellangårdsplastik)
En estetisk gynekologisk procedur som syftar till att minska ett alltför brett vaginalt öppning som vanligtvis är ett resultat av vaginala förlossningar – läs mer

6. Monsplastik
(Venusberget-plastik)
Hjälper till att minska fylligheten av venusberget som är ett resultat av fettvävnad eller extra hud – läs mer

7. Förlossningsskador – läs mer

8. Botched kirurgi (Förstörd resultat) av vaginalplasty
Otillfredsställande utseende efter blygdläppsplastik som asymmetri, oregelbundna blygdläppskanter eller borttagande av för mycket eller för lite vävnad, dålig försnävningsplastik som endast förminskning av slidmynningen mm.

Icke-kirurgiska laser eller radiofrekvens behandlingar
Ny teknologi inom området som erbjuder icke-kirurgiska/kontors baserade procedurer för att behandla kvinnlig sexuell dysfunktion, vaginal hälsa och vulva/vaginal kosmetiska problem för kvinnor. Vetenskapliga studier som utvärderade dessa teknik var otillräckliga. Som ett resultat av det under 2018 släppte FDA ett varningsmeddelande mot användning av energi baserade enheter vid behandling vaginala kosmetiska ingrepp. I den senaste litteraturen har det gjorts förbättrade studier som stödjer effektiviteten och den kortsiktiga säkerheten för de energi baserade enheterna. Dessa ger kortvariga resultat och måste upprepas regelbundet för att behålla effekten.
Försiktighet kvarstår dock när det gäller deras säkerhet efter en längre tid efter användning.

Blygdläppsplastik - Minskning av inreblygdläppar

Labiaplasty – Inreblygdläppsplastik

Det är den vanligaste estetiska genital kirurgin och utförs vanligtvis av estetiska och/eller funktionella skäl. Det syftar till att förbättra utseendet på de inre blygdläpparna genom att minska överflödig hud som orsakar obehag eller försvåra intimitet. Dessa procedurer antas ofta ha en positiv effekt på kvinnors psykologiska välbefinnande särskilt deras självkänsla. Operation på vulva bör uppnå “genital harmoni.”

Orsaker till labia reduktion/inreblygdläppsplastik är vanligtvis:

Större storlek eller asymmetri i blygdläpparna, därav oro för utseende. Blygdläpparna sticker ut utanför kanten av de stora/yttreblygdläpparna. Patienten gillar inte utseendet. En mörk pigmentering. Storleken på blygdläpparna skapar irritation, obehag eller smärta som ofta förknippas med att bära åtsittande kläder som jeans, underkläder eller med aktiviteter som cykling, spinning, ridning eller träning, obehag eller smärta under samlag försvårar sexuell intimitet, känner sig hämmade inför sexuella relationer. Det kan också vara bryggor av överflödig hud som går upp från utsidan av inreblygdläpparna upptill vecket där båda yttre blygdläpparna träffar. 

Det finns många olika utseende på yttre och inreblygdläppar och alla är normala varianter. Det handlar om hur man själv upplever sina kroppsdelar. Trots ett ökande antal på blygdläpps-plastikoperationer som utförs, finns det lite kvantitativ information om normal labia mångfald för att vägleda medicinsk utbildning, patientutbildning och kirurgisk behandling att bedöma och ge råd till kvinnor som söker FGCS. Operation på vulva bör uppnå “genital harmoni.”

Orsaker till blygdläpparhypertrofi (förstoring av blygdläpparna):
Även om ingen riktigt förstår orsaken, har flera teorier föreslagits såsom: genetik, hormonell reaktion under puberteten, långvariga svullnader under graviditeten, flera graviditeter eller variation av den normala. Hypertrofi kan vara ett resultat av en eller flera av ovanstående orsaker. Tidigare har kvinnors känslor om utseendet på deras könsorgan ignorerats. Det har visat sig vetenskapligt att utseendet på en kvinnas könsorgan påverkar hennes självförtroende och sexualitet. Kvinnor har nu fått möjlighet att välja alternativ för att ändra det yttre utseendet på sin vulva-vaginala region om de är missnöjda med det kosmetiska utseendet. Studier har också nyligen visat att detta är en trend som drivs av kvinnorna själva, och inte deras sexpartners.

VIKTIG INFORMATION före operation:
Med denna trend har det funnits många olika tekniker beskrivna med mycket lite vetenskaplig validering och därför finns det en risk att kirurger (inom eller utanför gynekologi området) med liten erfarenhet av vulva/vaginalkirurgi gör dessa operationer felaktigt och orsakar skador på kvinnor ”Botched surgery” med förödande resultat.

Kosmetisk gynekolog tar bort överflödig hud för att korrigera asymmetri och även minska blygdläpparna genom estetiska procedurer för att förbättra det kosmetiska utseendet på den yttre vulva/vaginalregionen enligt vad som känns bekväm för dig. Även om det inte är möjligt att definiera de ideala estetiska könsorganen, kan patient specifika tekniker som väljs utifrån patientens anatomi och tillämpas med ett realistiskt tillvägagångssätt öka patienttillfredsställelsen och minska komplikationsfrekvensen och ge en god resultat. Labiaplastik anses vara en av de säkrare operationerna och har en hög tillfredsställelse grad. Men nuvarande praxis tyvärr förblir ytterst varierande. I slutändan beror beslutet på den opererande kirurgen och respektive patienten samt omfattningen av den operation som ska utföras.

Tekniker:
Det finns flera olika tekniker, varav några inte längre används: linjärtsnitt, de-epiteliserad reduktion, kompositreduktion, kilreduktion, W-plastik eller Z-plastik excision, rim look, Barbie-look eller hybridlook. Tekniken för linjärexcision är den mest föredragen bland gynekologer på grund av dess enkla och minimalt invasiv metod. Med denna teknik kan jämnare konturer uppnås.

Operationen utförs som dagkirurgi d.v.s. man åker hem samma dag. Blygdläppsplastiken utförs i narkos eller i lokalbedövning tillsammans med avslappnande medel.

Viktig vård efter operation
Återhämtningen är snabb och inte alls komplicerad. Även om värktabletter krävs tas de bara några dagar efter operationen. Det rekommenderas att du bär lös sittande kläder veckan efter operationen och använder en liten binda för att absorbera eventuell blödning som brukar vara minimal. Noggrann rengöring av operationsområdet vid duschande. Inom en månad bör du vara tillbaka till vardagslivet som vanligt.
Vill du veta mer är du varmt välkommen att boka konsultation hos oss.

Postoperativa komplikationer uppstår sällan och inkluderar:
• Blödning
• Sårinfektion
• Såraruptur
• Behov av revisionskirurgi

Förlossning efter blygdläppsplastik
Du kan säkert föda efter blygdläppsplastik! Resultaten håller för det mesta även efter förlossningen.

Slutsats
Fler och fler kvinnor söker oss för kosmetisk gynekologi som blir allt populärt eftersom det är säkert och uppnår önskade effekter. Intimkirurgi ökar livskvalitet.
Om du funderar på att genomgå ett kosmetiskt gynekologiskt ingrepp listat på vår hemsida men är osäker på om du ska gå igenom det, kontakta gärna vår kosmetisk gynekolog och boka en tid för att få mer information.

Blygdläppsplastik - minskning av yttreblygdläppar

Labiamajoraplastik – yttreblygdläppsplastik

Denna procedur faller under paraplyet för estetisk genital kirurgi och är avsedd att minska storleken på blygdläpparna som är förstorade och verkar hängiga. Här avlägsnas överskottet av huden och vid behov fett kudden. Detta kirurgiska ingrepp orsakar minskning av den totala längden eller fylligheten av detta område och justerar storleken och formen på de yttreblygdläpparna. När de utförs av specialister är procedurerna säkra och ger effektivt de önskade resultaten.

Klitorishuvaplastik

Klitorishuvaförminskning
Denna operation minskar storleken på klitorishuvan genom att ta bort överflödig hud och utförs vanligtvis i samband med en blygdläppsplastik.

Klitorishuvan spelar en viktig roll i den kvinnliga anatomin. Det förhindrar att klitorisollon skaver vilket leder till överstimulering och senare desensibilisering, dvs den tappar eller minskar känseln. Om det finns en överflöd av hud som täcker mycket över klitoris som en överhängande huva, det kan också vara ett problem då den minskar den sexuella känsligheten och orsaka obehag i sådana situationer.

Clitoral Hoodoplasty, även kallad Clitoral Hood Reduction, involverar ett kirurgiskt ingrepp för att förändra utseendet på klitoris huva och hjälper till att förkorta huvan som främjar sexuell stimulering och förbättrar det estetiska utseendet.
Det kan vara en bred klitorishuva p.g.a. överflödig hud på vardera sidan som behövs minskas för en estetisk utseende.

Efter operationen är klitorishuvan mindre framträdande och mycket mer proportionell mot de återstående delarna av blygdläpparna och vulva.

Försnävningsplastik (Vaginal tightening)

Försnävningsplastik av vagina / vaginalplastik 
Vaginalplastik är en populär kosmetisk gynekologisk operation där man gör en minskning av storleken på slidöppningen, förminskar slidans omkrets och gör en rekonstruktion av mellangården på grund av “vaginalt slapphets syndrom (VLS)”.

Ur kosmetisk gynekologi måste kirurgen fastställa gränserna för den planerade vaginaldiameter minskningen i förväg i dialog med patienten då patientens förväntningar kan vara orealistiska ibland. Riskerna för övertajtning måste förklaras då. Denna procedur är inte detsamma som bäckenbotten reparation. Om det finns även en bäckenbottendefekt och /eller en mellangårdsdefekt, ska det vara en urogynekologisk bedömning och korrigeras samtidigt.

Perineoplastik är en specifik reparation av endast slidingången och utrymmet mellan vaginal- och analöppningarna. De kirurgiska målen är både anatomisk, funktionell och kosmetisk prestation. På så sätt kan patienten få en stor lyft till sin livskvalitet och självförtroendet.

Risken för slapphet i slidan och bäckenbotten är högre:

 • Efter förlossning
 • Åldrande – klimakteriet
 • Ärftlig svaghet i bindvävnad
 • Framfall
 • Efter vaginalt trauma
 • Lyft av tunga vikter
 • Kronisk förstoppning
 • Kronisk hosta

Symtom
Slidöppningens form förändras, därmed känsla av att slidmynningen är öppet, slapp och glipar, tunn mellangård, det buktar i slidan, det skaver, man får in luft och vatten i slidan, tyngdkänsla, dragningskänsla, svaghet i bäckenbotten, svårt att knipa, svårt att tömma tarmen, det känns annorlunda, gör ont att ha sex, luftpruttar vid samlag, inte samma sexupplevelse med nedsatt känsel och friktion.

Försnävning är avsedd för kvinnor:

 • Med anatomiska och funktionella bäckenbottendefekter efter vaginal förlossning.
 • Upplever problem eller obehag i samband med bäckenbotten och knipövningar.
 • Känslan av öppet eller glipande slidöppningen.
 • Kvinnor som upplever mindre känsel eller friktion under samlag.
 • Tycker det är svårt att ha tamponger.

Fördelar med behandlingen:

 • Återställande av vaginal stramhet
 • Spända bäckenbottensmuskler
 • Ökad kontroll av bäckenbottensmuskler
 • Förbättrat utseende
 • Förhöjd sexuella upplevelser och större tillfredsställelse p.g.a. ökad friktion.
 • Reparation av bäckenbotten och bäckenbottenmusklerna rätar ut vägen som avföring passerar genom och förbättrar tarmtömningen.
 • Tampong eller menskopp sitter säker.
 • Minskad risk för framfall i bakreslidväggen.
 • Minskad ångest då sexlivet blir bättre.
 • Förbättrat självförtroende
 • Ökad självkänslan
 • En vaginalplastik kommer att återställa det ursprungliga, naturliga utseendet på slidan och förbättrar det estetiska utseendet på yttre könsorgan efter att förlossningen eller åldern har förändrat den. Det förbättrar också dess strukturella och funktionella kvalitet.

OBS!! Försnävningen eller vaginal tightening HJÄLPER INTE urininkontinens! Helt olika operationer! (Se urinkontinens).
Inkontinens är oavsiktligt läckage av urin med fysisk stress som med hosta eller nysning. Det beror på försvagade stödmuskler och vävnad under urinröret. Behandlingen är bland annat en operation som kallas TVT som innebär att man använder ett nät för att stärka stödvävnaden.

Kosmetiska urogynekologer är specialister som behandlar kvinnors funktionella och anatomiska förändringar i bäckenbotten till följd av förlossning, åldrande och andra faktorer. Många av dessa kvinnor klagar också över förändringar i sexuell funktion och underlivs estetiskt utseende. En kosmetisk gynekolog rekonstruerar de skadade musklerna och vävnaderna i slidans hela längd, vilket minskar bredden på slidan internt och externt. Vaginaplastik återställer slidan till hur den var innan stretchingen.

Inom obstetrik och gynekologi är det endast urogynekologisom behandlar bäckenbotten problem således bäst lämpad för att ta itu med kvinnors estetiska, funktionella och sexuella problem. Ingen annan subspecialitet har den expertis inom vaginal re-konstruktiv kirurgi och sådana kirurgiska ingrepp som också kräver en utvärdering som kommer att ge patienten det bästa behandlingsvalet. De kirurgiska målen är både anatomisk, funktionell och kosmetisk resultat.

Patientens begäran
Operationer utförs på patientens begäran på grund av en känsla av förstoring och slapphet i slidan, obehag vid vissa kläder eller träningsaktiviteter, eller en önskan att förbättra den sexuella funktionen i syfte att öka den sexuella tillfredsställelsen för både henne själv och sin partner. Om du överväger denna procedur, kom ihåg att du kommer att anförtro en mycket känslig del av din kropp till en kirurg. Det är viktigt för dig att ta reda på all information som finns och bara kontakta en pålitlig och trovärdig professionell. Se också till att du genomgår operationen av rätt anledningar, nämligen för dig själv och inte för att anpassa dig till samhällets eller relationens förväntningar.

En kosmetisk gynekolog kan rekonstruera den skadade muskeln och vävnaden som bildar slidväggarna. De minskar bredden på slidöppningen och längs hela slidans längd och gör reparation av utrymmet mellan slidöppningen och analöppningen. Ingreppet görs ofta på poliklinisk basis, det vill säga patienter går hem samma dag.

Schemalägg en vaginal plastikoperation
Vaginalplastik är en operation som involverar en eller flera vaginalkorrigeringsprocedurer för att hjälpa till att behandla en mängd olika tillstånd. Syftet och målet med behandlingen skiljer sig något åt för varje kvinna.
Även om vissa kvinnor kan känna sig generade eller obekväma när de pratar om vaginal slapphet eller liknande problem, det finns ingen anledning att undvika behandling. Ett, kompetent och respektfullt bemötande med individ- och situationsanpassad professionell information om den kosmetiska gynekologiska behandling hjälper mycket.

Vad händer på en konsultation för vaginalplastikoperation?
Själva tanken på den typen av ingrepp kan få vissa människor att tveka att ens besöka kirurgen, men att veta vad man kan förvänta sig under en konsultation kan hjälpa att känna dig mer tillfreds om du har bestämt dig för att gå igenom den här proceduren eller bara vill veta mer om det. Du kommer att informeras om varje steg i behandlingen. Det första steget för kvinnor som är intresserade av detta kosmetiska ingrepp är att boka en tid hos oss för att ta reda på alla relevanta detaljer och ställa frågor för att klargöra eventuell förvirring. Det finns flera delar av denna konsultation.

I början av konsultationen kommer kirurgen att fråga om kvinnas anledningen till och övergripande mål med proceduren då detta hjälper också läkaren att avgör om denna behandling är lämplig eller inte, eller fastställa vilket kirurgiskt alternativ som skulle hjälpa att uppnå önskat resultat. Eftersom varje patient är unik finns det finns ingen enkel metod som passar alla. Processen kommer också att bero på vilken operationsform specialisten och patienten väljer.

Fysiskundersökning
Innan de kvalificeras för ingreppet samlas patienternas sjukdomshistoria in, diskutera tidigare operationer och aktuella hälsoproblem. Som en del av konsultationen görs en fysisk undersökning med en gynekologisk undersökning. Detta inkludera att ta bilder.
I slutet av konsultationen informeras patienten om vilken operation som är nödvändig för att uppnå önskat resultat. Detta inkluderar aspekter som behandlingsplanen, sannolika utfall, risker och komplikationer, användningen av anestesi och återhämtningsperioden. Detta är också ett bra tillfälle för patienter att ställa frågor angående operationen. Oavsett vilken typ av behandling vi rekommenderar, det krävs ofta specifika förkirurgiska förberedelser beroende på typ av behandling. Vi kommer även att gå över nödvändig uppföljningsvård och patienten måste följa instruktionerna för att säkerställa att återhämtningen går smidigt.

Operationen
Genomförs som dagkirurgi d.v.s. patienten åker hem samma dag. Under själva operationen säkerställs att patienten inte känner någon smärta med anestesi. De flesta metoder kräver allmän narkos.

Vi kommer sedan att genomföra:

 • Re-konstruktiv kirurgi där man strävar efter att återskapa de komplexa anatomiska förhållandena i bäckenbottens muskler och stödjevävnader.
 • Förminska den utsträckta bakvägg och bindvävnad i slidan med att dra åt slidväggarna så att slidans omkrets förminskas.
 • Återskapa slid mynning med att förminska den.
 • Rekonstruktion av mellangården där man adapterar funktionella muskler och bindvävnad med att bygga stödet för vaginalväggarnas funktion.
 • Minska mängden yttre hud för kosmetiska ändamål.

De kirurgiska målen är både anatomisk, funktionell och kosmetisk prestation. Det är minimalt med obehag efter en vaginalplastik. Du kommer också att guidas genom återhämtningsprocessen och ge detaljerade eftervårdsinstruktioner.

En blygdläppsplastik kan göras i kombination med vaginal plastikoperation
Vissa patienter besöker oss för att genomgå en blygdläppsplastik och väljer att även genomgå en vaginalplastik samtidigt. Kombinationen av procedurer går utmärkt att genomföra.

Komplikationer
Blödningar, infektioner (förekommer sällan).

Sjukskrivning
Mellan 2 – 4 veckor.

Vaginal föryngring
Det finns olika typer av urogynekologiska operationer. Denna behandling är permanent. Andra åtgärder inkluderar laserbehandling, ultraljudbehandling, kollageninjektioner, elektriskastimulanser, botox mm. Alla dessa behandlingar ger kortvariga resultat därför måste upprepas med jämna mellanrum.

Perineoplastik (Mellangårdsplastik)

Perineoplastik (Mellangårdsplastik)
Detta är en innovativ estetisk gynekologisk procedur där bäckenbotten stärks upp och hjälper till att återställa den trasiga, slappa vaginalmuskulaturen och syftar till att förminska en alltför glipande slidöppning. 

Problemet beror vanligtvis på naturliga förlossningar som kan orsaka skador i mellangården (område som finns mellan slidan och anus) som kan gå sönder hos många kvinnor, speciellt hos de som föder stora barn, har fått klipp eller lagning efter förlossningsskador.

De flesta patienter bestämmer sig för att genomgå denna operation på grund av försämrat sexliv och estetiska defekter i dom intima delarna.

Fördelar med proceduren:

 • Ej omfattande operation
 • Enkel att utföra
 • Snabb återgång till vardagen
 • Långvarig effekt

När de utförs av specialister är procedurerna säkra och ger de önskade resultaten effektivt.

Minskning av venusberget

Monsplasty – Minskning av venusberget
Vissa kvinnor har utbuktning som är ett resultat av fettvävnad eller extra hud i mons eller pubis dvs venusberget. Mons eller venusberget är den del av vulvan som bär hår och ligger över blygdbenet. Kvinnor som söker denna kosmetisk kirurgi lider vanligtvis av självförtroende problem när de bär åtsittande kläder eller baddräkter offentligt och vill ha en mindre framträdande utbuktning. Under monsplastik avlägsnas överflödig fettvävnad tillsammans med huden vilket hjälper till att minska mons fyllighet med förbättring av estetiken avvenusberget. När de utförs av specialister är procedurerna säkra och ger effektivt de önskade resultaten.

Korrigering av dåligt utförd intimkirurgi - "Botched surgery"

”Botched kirurgi” (Förstörd resultat av kirurgi labiaplasty / vaginalplasty)

Otillfredsställande utseende efter blygdläppsplastik som asymmerti, oregelbundna blygdläppskanter eller borttagande av för mycket eller för lite vävnad, dålig försnävningsplastik som endast förminskning av slidmynningen. 

En ny utveckling inom kvinnlig genital kosmetisk kirurgi (FGCS) är främjandet av revision eller re-konstruktiv kirurgi för “felaktiga intim plastikoperationer”. ”Botched” eller dålig utförd intimkirurgi är otillfredsställande utseende och resultat som asymmetri, oregelbundna kanter i blygdläpparna eller avlägsnande av för mycket eller för lite vävnad efter första gångs operation. Det beskrivs till och med som “stympning” när det gäller inreblygdläppsplastik. Otillräcklighet hos den primära kirurgen angavs som orsaken till felaktig intimplastikoperationer. Otillfredsställande resultat ur patientperspektiv är vanliga där kvinnor vars förväntningar inte har uppfyllts genom primäroperation. Kombinationen av kulturella förändringar av kroppsstereotyper och patientens specifika syn på vulvaanatomi som spelar i den sexuella sfären upp till associationer till kroppsdysmorfisk störning gör hanteringen och uppfyllandet av patienternas förväntningar vid kosmetiska gynekologiska ingrepp känslig och kritisk.

Labiaplasty (labiaplastik) är ett kirurgiskt ingrepp som utfors för att minska storleken på de inreblygdläpparna. Operationen är den vanligaste estetiska proceduren för kvinnliga könsorgan. När den utförs korrekt har blygdläppsplastik en hög tillfredsställelsegrad och låg komplikationsfrekvens. Tyvärr är blygdläppsplastik inte alltid korrekt utförd och när det går fel kan operationen orsaka smärta, försvåra hygienen, få kvinnor att känna sig stympade, självmedvetna, bekymrade, begränsar deras relationer, hämmar sexuell intimitet och kan skapa känslor av självförakt som påverkar självkänsla och orsakar oro, ångest och depression.

Hur vanligt är ”Botched – dålig utförd intimkirurgi” eller blygdläppsplastik komplikationer?
Det är svårt att säga eftersom statistik inte finns tillgänglig. Många revisioner och rekonstruktioner dvs korrigering kirurgi utförs p.g.a. botched resultat, och dessa siffror förväntas bara stiga eftersom antalet blygdläppsplastik som utförs över hela världen fortsätter att öka. De främsta orsakerna till ”Botched – dålig utförd blygdläppsplastik” kommer ner till kirurgiska fel och brist på erfarenhet och kirurgiska färdigheter hos kirurgen. Ibland beror det på att patienten inte följer råd för vård efter operation.

Vilka är tecknen på att blygdläppsplastik har gått fel?
1. Överdriven blygdläppsförminskning.
2. Inte tillräckligt av blygdläpparna har tagits av.
3. Revor i blygdläpparna.
4. Separering av kant förslutningen.
5. En eller flera små fistlar/hål.
6. Hypertrofisk (förstorad) klitorishuva lämnas orörd vilket ger inte ett estetiskt resultat.
7. Dålig symmetri.
8. Resultat som en “missbildning”.
9. Pågående smärta, sveda eller obehag.
10. Smärta eller obehag vid samlag.
11. Förändrad känseln.

När kan jag få en labiaplastik revision?
Det tar hela 3-6 månader innan det slutgiltiga verkliga resultatet av en blygdläppsplastik kan uppskattas. Mindre revisioner och rekonstruktioner kan vanligtvis repareras under lokalbedövning inom 4-6 månader från den ursprungliga operationen och om läkningen är 100 %. Alla läker i olika takt och det är viktigt att inga försök att fixa en dålig blygdläppsplastik sker förrän allt är läkt. Du har egentligen bara en chans till att få det rätt, och du ska vara säker på att du får det rätt den här gången.

Typer av revisioner och rekonstruktioner:
Detta är andra blygdläppsplastik för att korrigera en annan läkares arbete då resultaten är dålig eller patienten är missnöjd med resultatet av blygdläppsplastik eller liknande intimoperation. Hon vill att resultatet modifieras, korrigeras eller görs om.

Revisioner görs vanligtvis i situationer där en lätt dissymmetri behöver korrigeras, framträdande kant måste jämnas ut, ett ärr måste rätas ut eller en liten “polyp” eller oregelbundenhet måste tas bort. Mindre revisioner kan vanligtvis utföras kostnadsfritt av den ursprungliga kirurgen, under lokalbedövning med en minimal återhämtningstid.

Reduktionsrevisioner utförs när inte tillräckligt mycket av blygdläpparna har tagits bort. Omformningsrevisioner är relativt framgångsrika när de utförs av en väl erfaren kosmetisk gynekologisk kirurg.

Rekonstruktion av blygdläppar görs på ett helt otillfredsställande resultat. En reoperation/rekonstruktion utförs bäst av en erfaren vulvavaginal estetisk gynekolog som är väl insatt i dessa ofta svåra och noggranna reparationer. Situationer där alldeles för mycket har tagits av är svårare. Det är nästan omöjligt att lägga tillbaka eller bygga nya blygdläppar från ingenting. I vissa fall kan det göras och kommer att resultera i rudimentära och estetiska blygdläppar. Denna typ av revision, liksom andra komplicerade revisioner, bör endast utföras av en väl erfaren kirurg som är skicklig och har erfarenhet av att utföra rekonstruktionskirurgi.

De flesta kirurger tar mer betalt för en rekonstruktion än för en förstagångs blygdläppsplastik, eftersom rekonstruktion vanligtvis är svårare och mer tidskrävande än den ursprungliga operationen. Det är därför så viktigt att välja rätt kirurg i första hand. Att söka rätt kirurg för att utföra din blygdläppsplastik är viktigt och definitivt inte rätt tid att gå till den läkare som kostar mindre. Den stora majoriteten av FGCS-läkare (kvinnlig genital kosmetisk kirurgi) kommer inte att arbeta på en annan kirurgs patient, på grund av den potentiella risken att inte kunna “fixa” problemet och de vill inte göra det värre. Så du kommer förmodligen att få många “nej” om du ger dig ut på den vandringen. Det tar hela 3-6 månader innan det slutgiltiga verkliga resultatet av en blygdläppsplastik kan uppskattas.

När är revision eller rekonstruktion aktuell?
Om du upplever smärta, obehag och är totalt missnöjd med det estetiska resultatet av din tidigare blygdläppsplastik bör du överväga att konsultera en specialist. Hitta en kirurg som har gjort många blygdläppar och har en mycket hög framgångsfrekvens. Vissa kvinnor baserar sitt beslut på vem som erbjuder det billigaste alternativet, men som ordspråket säger ”du får vad du betalar för.” Och att anförtro din blygdläppsplastik till den billigaste kirurgen kommer nästan alltid att kosta dig mycket mer i slutändan. Kom ihåg att din vaginala hälsa och ditt allmänna välbefinnande står på spel här.

Det är absolut nödvändigt att du hittar en kirurg som har den skicklighet och de kosmetiska tekniker som krävs för att utföra operationen som ger optimala estetiska resultat. Dr Rika Hammarström är en skicklig, erfaren kirurg med expertis inom blygdläppsplastik, vaginalplastik och andra intimkirurgi med en lång historia sedan 90-talet av att genomföra revision, rekonstruktion och reparation av ”botched” eller fel utfärdat blygdläppsplastik, försnävningsplastik och andra intimkirurgi utförda av andra kirurger, med enorm framgång med att använda tekniker som hjälper kvinnor att uppnå det utseende och den funktion de behöver. Det klokaste valet för en mindre revision är kirurgen som gjorde ditt ursprungliga operationen – det är mycket mer ekonomiskt fördelaktigt eftersom kirurgen för liten eller ingen kostnad kan rätta till det dåliga resultat till din belåtenhet. Men detta är bara sant om kirurgen är skicklig, erfaren och säker i sin kompetens.

Sök upp en erfaren kirurg

 • Leta efter en kirurg som är specialiserad på blygdläppsplastik och som kan ta itu med alla dina problem efter bästa förmåga. Gå in på deras hemsida och se om de har en speciell sida om blygdläppsplastik. Det bästa är att gå till en kosmetisk urogynekolog.
 • Läs patientrecensioner samt kika på före och efterbilder under bildgalleri. Leta efter patienter vars blygdläppar ser ut som dina och se om du gillar resultatet.
 • Ta en konsultation med kirurgen. Detta är din möjlighet att diskutera dina estetiska preferenser i detalj och att höra vad som är möjligt, baserat på din anatomi. Ställ många frågor under besöket: ”Hur många blygdläppsplastik har du gjort? Hur många komplikationer har du haft och hur åtgärdade du dem? Vad händer om detta händer mig? Är du tillgänglig?” En läkare som är villig att gå utöver den vanliga för sina patienter kommer att sticka ut.

Ett ord av varning – det är alltid bäst att göra det rätt första gången
Få din operation rätt den första gången, för om operationen verkligen går fel, kanske det inte finns en andra chans. Om resultaten är oacceptabla kan du ha möjlighet till en enda om-operation, men sällan mer än en. Tyvärr, när kirurger tar bort för mycket av blygdläppar kan det vara mycket svårt även för mycket erfarna kirurger att reparera skadan. Det är därför oerhört viktigt att undersöka erfarenhet och skicklighet av kirurger innan du litar på dem med din intimkirurgi. Ekonomiska skäl bör inte överskugga vikten av expertis och praktisk lång erfarenhet. Man bör aldrig välja en kirurg enbart baserat på ett lägre arvode. I intimkirurgi, som i andra saker i livet, “du får vad du betalar för.” Inte alla kirurger är kvalificerade att utföra blygdläppsplastik. Att välja fel kirurg innebär att om det ska repareras, är rekonstruktionen vanligtvis dyrare än om en erfaren kirurg hade utfört arbetet första gången.

Dina operationsresultat ser inte så bra ut. Vad gör du härnäst?
För närvarande finns det relativt få läkare runt om i världen som har kunskap, skicklighet, teknik och erfarenhet för att utföra en högkvalitativ, estetiskt tilltalande blygdläppsplastik, vaginalplastik eller annan ytterligare kosmetisk gynekologisk operation som behövs för att få rätt och önskat resultat.

Dr Rika Hammarström har opererat blygdläppsplastik, klitorishuvaplastik, försnävningar och andra intimkirurgi sedan de senaste 40 åren. Hon har en rykte som en kunnig, skicklig och mycket erfaren kirurg och kosmetisk gynekolog med många nöjda patienter. Du är mycket välkommen till att kontakta henne för en konsultation där du kan diskutera dina frågor med Dr Rika Hammarström i förtroende. Hon kommer sedan att fotograferar problemområdet före undersökningen och går sedan igenom med patienten varje problem på bilderna såväl som under undersökningen och kommer överens om tillvägagångssätt och teknik som kommer att användas under operationen.Du kommer att få professionella åsikter och råd om revision eller rekonstruktion av den blygdläppsplastik, vaginalplastik eller annan intimkirurgi och om den tidigare operationsresultat kan revideras eller repareras, och hon kan försäkra dig om ett bra resultat. Revision eller rekonstruktionskirurgi är mer än att bara ta itu med vad den tidigare kirurgen missade. Det är en konstnärlig idé som utnyttjar kirurgens förståelse för anatomi, erfarenheter och expertis. Om du lider av en botched/dålig utförd blygdläppsplastik, välj din rekonstruktionsspecialist klokt. Underlåtenhet att göra det kan leda till ännu mer förödande resultat.
Kom ihåg att det primära målet är att göra en revidering eller rekonstruktion som kommer att ge ett acceptabelt resultat.

Vilka resultat kan jag förvänta mig efter blygdläppsplastik?
Efter operationen bör du förvänta dig mindre, symmetriska och mer estetiska blygdläppar. Kläder passar, träning ska inte vara smärtsamt och sex kommer att vara bekvämare. Resultaten kommer att synas omedelbart. Du kan dock behöva vänta tills svullnad och blåmärken har avtagit innan du får se fullt resultat efter cirka 3 månader.

När kan jag ha sex efter blygdläppsplastik?
Efter din blygdläppsplastik rekommenderas du att undvika sexuell aktivitet i minst sex veckor för att möjliggöra korrekt läkning. Att ha sex för tidigt efter vaginal föryngringsoperation kan vara smärtsamt och störa läkningen.

Kommer mina blygdläppsplastikresultat att vara permanenta?
Resultaten av blygdläppsplastik är avsedda att hålla hela livet.

Vilka är riskerna med rekonstruktion plastikoperationer?
Det finns liten risk för komplikationer. Men med någon operation finns risker. Dessa risker inkluderar:

 • Blödning
 • Infektion
 • Blodförjutning
 • Ärrbildning
 • Anestesirisker

Tala med din kirurg om du är orolig för riskerna

Besöksadress:

Tändkulevägen 31
Vån 4, Lgh 1403
131 51 Nacka Strand

Tidsbokning:

Välkommen att boka tid för besök eller telefon konsultation

Telefon:

08 - 200 000

Rulla till toppen